Warzywa, które powinniśmy zimą wprowadzić do diety
Jesienno-zimowe miesiące to czas, gdy Twoja dieta staje się uboższa. Często szukasz pomysłów, jak ją urozmaicić. Zastanawiasz się też przy okazji, jakie warzywa jeść zimą, by zachować zdrowie? Na rynku jest w tym czasie niewiele świeżych warzyw, a sezonowe, lokalne owoce zastępują egzotyczne banany czy pomarańcze. Zimą spożywasz więcej dań przetworzonych i rzadziej sięgasz po surowe lub gotowane warzywa, które powinny być podstawowym składnikiem Twojej diety. Z naszego artykułu dowiesz się, jakie warzywa jeść zimą, w jaki sposób je przechowywać oraz co można z nich przyrządzić.
Dlaczego warto jeść warzywa zimą?
Podpowiemy Ci, jakie warzywa zimą powinny obowiązkowo znaleźć się w Twoim menu. Dowiesz się, dlaczego są one tak ważnym elementem zbilansowanej diety. W nowoczesnym modelu żywienia woda stanowi podstawę, drugie miejsce zajmują zaś warzywa. Są one jednym z najstarszych, znanych ludzkości pokarmów. Nic więc dziwnego w tym, że łatwo je trawisz i szybko wchłaniasz zawarte w nich cenne składniki odżywcze.
Warzywa - o ile tylko pochodzą z dobrych źródeł - są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika pokarmowego oraz makroelementów: białek, węglowodanów i tłuszczów. Co się dzieje, gdy regularnie sięgasz po warzywa zimą? Warto pamiętać, że dzięki nim:
- wzmacniasz system odpornościowy i jesteś bardziej odporny/a na infekcje,
- regulujesz tempo przemiany materii,
- zapobiegasz gromadzeniu się wody w tkankach,
- utrzymujesz prawidłową pracę serca i układu hormonalnego, dzięki czemu nie doświadczasz nagłych napadów zimna.
Warzywa – skarbnica witamin, potrzebnych zimą
W surowych, kiszonych lub gotowanych na parze warzywach znajdziesz wiele witamin, potrzebnych do zachowania zdrowia zimą. Wśród nich: witaminę A, B kompleks, C oraz E. W jaki sposób te witaminy chronią Twój organizm w mroźne dni? Spektrum działania tych substancji jest bardzo szerokie:
- witamina A wzmacnia układ odpornościowy, oczy i płuca.
- Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy (zapobiegają skurczom i drętwieniu), skórę (chronią przed pękaniem naskórka i wypryskami), wspierają produkcję czerwonych krwinek.
- Witamina C poprawia odporność i współuczestniczy w tworzeniu naturalnej bariery przeciw wirusom, grzybom oraz bakteriom.
- Witamina E wzmacnia system immunologiczny i krwionośny, zapobiega anemii, infekcjom oraz niedotlenieniu komórek.
Surowe lub gotowane zdrowe warzywa zimą dostarczają witaminy M, nazywanej popularnie kwasem foliowym. Kwas ten jest niezbędny w chłodne, pochmurne miesiące, gdy odczuwasz spadek sił, utratę apetytu i koncentracji. Naturalny kwas foliowy, zawarty głównie w zielonych warzywach, wzmacnia organy wewnętrzne. Współuczestniczy też w produkcji czerwonych ciałek krwi, erytrocytów, transportujących tlen do każdej komórki Twojego ciała.
Naturalne minerały z warzyw
Szczególnie zimą Twój organizm potrzebuje zarówno witamin, jak i minerałów, by móc utrzymać zdrowie, odporność i dobrą kondycję ciała oraz umysłu. Jakie warzywa na kanapki zimą sprawdzą się najlepiej? Sięgaj po ciecierzycę, cebulę, pomidory, paprykę, szczypiorek. Są one źródłem wielu składników mineralnych, potrzebnych do życia. W tym między innymi:
żelaza, magnezu, potasu, cynku, wapnia, jodu, siarki, sodu, selenu, miedzi i manganu.
Co ważne, minerały zawarte w warzywach, dostępnych zimą na straganach i w marketach są dobrze wchłaniane przez organizm. Nie zastąpią ich w pełni żadne suplementy, sprzedawane w formie syntetycznych tabletek. Najlepszym źródłem naturalnych minerałów są warzywa sezonowe, w tym te pochodzące z rolniczych chłodni, na przykład: czosnek, marchew, kapusta czy kalafior.
Jakich warzyw unikać zimą?
Jedzenie warzyw zimą z pewnością przyniesie Ci wiele korzyści, jednak musisz wiedzieć, po które produkty warto sięgać, a które najlepiej ominąć z daleka. W okresie od listopada do końca lutego w warzywniaku i na półkach w markecie znajdziesz dorodne pomidory, szklarniowe ogórki, egzotyczne bataty oraz bujną sałatę. Uważaj na nie, ponieważ zawierają znaczne ilości trujących związków, pestycydów i nawozów.
Nie licz też na to, że w środku zimy kupisz w sklepie zdrowy, świeży szczypiorek, botwinkę, rukolę, rzodkiewkę, rzepę, fasolę szparagową lub groszek. Takie produkty kuszą wyglądem, lecz nie mają zbyt wielu składników odżywczych. Aby wyeliminować zawarte w nich toksyny, musisz najpierw starannie je umyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, a mimo to nadal pozostają pełne szkodliwych dla zdrowia substancji, pochodzących ze środków ochrony roślin, które masowo są w Polsce stosowane.
Zimą odpuść sobie truskawki
W mroźne miesiące szukasz sposobów, by odzyskać dobry humor i odporność. W tym celu często wybierasz owoce, które sezon zbioru już dawno mają za sobą. Skąd w środku zimy na sklepowej półce biorą się truskawki, borówki amerykańskie, wiśnie, maliny, kiwi lub świeże jagody? Zanim dotrą w Twoje ręce, przechodzą naprawdę długą drogę ze szklarni lub odległej o tysiące kilometrów plantacji do Twojego marketu. Już na etapie uprawy owoce są sztucznie nawożone i wzmacniane, więc jeśli je wybierasz, rezygnujesz ze zdrowej diety.
Nie wiesz, jakie owoce i warzywa jeść zimą, by utrzymać wysoką odporność całego organizmu? Zamiast dorodnych truskawek i borówek wybieraj sezonowe, rodzime jabłka, gruszki, śliwki, a także dynię, cukinię, marchew lub kalarepę, które możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jeśli lubisz owoce egzotyczne i chcesz wzbogacić jadłospis zimą, sięgaj po grejpfruty, mandarynki, awokado oraz granaty.
Jakie warzywa warto jeść zimą?
W klimacie umiarkowanym, na terenie Polski, zima trwa długo, od grudnia do marca, a na pierwsze nowalijki możesz liczyć dopiero w kwietniu. Już od setek lat na polskich stołach w nieprzyjemne, mroźne miesiące goszczą warzywa bulwiaste, dyniowate, cebulowe, a także warzywa z rodziny kapustowatych oraz strączkowych, które można długo przechowywać w warunkach domowych.
W listopadzie, grudniu, styczniu, lutym i marcu jedz dużo tradycyjnych, polskich warzyw, dostępnych zarówno w dużych sklepach, jak i bezpośrednio w gospodarstwach rolnych. Co jeść, żeby schudnąć, czuć się dobrze i uniknąć przeziębienia? Wybieraj rodzimy czosnek, cebulę, kapustę, marchew, seler, buraki, dynię, kabaczki, fasolę, groch oraz pietruszkę. Zamiast soli i sztucznych przypraw stosuj suszony lubczyk, bazylię, tymianek lub rozmaryn.
Zimą sięgaj po domowe kiszonki
Aby wzmocnić zimą odporność organizmu, musisz pobudzić swój metabolizm i poprawić jego zdolność do wchłaniania witamin, zawartych w pożywieniu. Najprostszym sposobem na wzmocnienie i odbudowę flory bakteryjnej twoich jelit oraz układu odpornościowego jest regularne spożywanie własnoręcznie przygotowywanych kiszonek. Dlaczego są one tak ważne w diecie? To doskonałe źródło naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy.
Kiszonki możesz zrobić z buraków, ogórków gruntowych, kapusty i papryki. Domowej produkcji przetwory są gotowe do spożycia w ciągu kilku dni i z powodzeniem zastąpią warzywa mrożone lub nieświeży, pakowany w foliowe worki szpinak z hipermarketu. Woda, w której kiszą się warzywa, stanowi również wartościowe źródło elektrolitów: potasu, sodu, magnezu, jodu oraz kwasu mlekowego.
Przechowywanie warzyw zimą
Właściwie magazynowane warzywa oraz owoce przez wiele dni nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości i nie ulegają oddziaływaniu niszczących bakterii ani grzybów. Jak przechowywać warzywa zimą i o czym koniecznie musisz pamiętać, by zachować ich wysoką jakość? Jeśli trzymasz warzywa w lodówce, przestrzegaj kilku kluczowych zasad:
- kupuj świeże warzywa i owoce raz w tygodniu, nie przechowuj ich w lodówce dłużej niż 7 dni,
- warzywa trzymaj w dolnej, zamykanej półce, wyjmij je z foliowych worków,
- ustaw temperaturę w lodówce tak, by na poziomie szuflady z warzywami była temperatura ok. 7˚C.
Dysponujesz piwnicą lub przydomową spiżarnią? Możesz zrobić większe zapasy warzyw i nabyć je u sprawdzonego, lokalnego rolnika. Warzywa, takie jak: kapusta, kalafior, pory lub brokuły przechowasz w zwykłych, drewnianych skrzynkach, a marchew, buraki oraz selery zasyp piaskiem w plastikowych pojemnikach, dzięki czemu dłużej zachowasz ich świeżość i walory odżywcze. Czosnek i cebulę przechowuj w formie warkocza, w zacienionym, chłodnym miejscu, wysoko nad podłogą.
Rozgrzewające zupy warzywne od myLINE
Nie lubisz tracić czasu na zakupy i poszukiwanie zdrowych warzyw? Jednocześnie zależy Ci na tym, by stracić kilka zbędnych kilogramów zimą? Zamiast spędzać wiele godzin w sklepach spożywczych i w kuchni, możesz sięgnąć po gotowe mieszanki dietetyczne, zamiennik śniadań i kolacji. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5 minut. Jedna porcja zupy myLINE to pełnowartościowy zbilansowany i sycący posiłek, który dodatkowo z powodzeniem zastąpi Ci porcję warzyw i dostarczy energii do pracy lub nauki.
Alternatywą dla klasycznych bulionów warzywnych oraz warzyw duszonych są pożywne, kremowe zupy w proszku od myLINE. Są dostępne w kilku uniwersalnych smakach: pomidorowym, warzywnym i azjatyckim. Są to dietetyczne, rozgrzewające posiłki, z zawartością białka, witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego, niezbędnego do zachowania prawidłowej pracy jelit. Dietetycy opracowali unikalny skład zup w proszku myLINE w taki sposób, by były one pełnowartościowym zamiennikiem Twoich ulubionych warzyw.
myLINE, czyli efektywne odchudzanie i wzmocnienie organizmu zimą
Po wypiciu porcji zupy myLINE odczuwasz sytość, lekkość i przypływ sił witalnych. Nie musisz więc sięgać po tłusty, babciny rosół ani kolejną filiżankę kawy za każdym razem, gdy poczujesz głód lub wychłodzisz organizm. Zupy myLINE i koktajle dietetyczne Basis w pełni zaspokoją Twoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze, pomogą Ci wyregulować metabolizm i odzyskać siły witalne, tak bardzo potrzebne w mroźne, pozbawione słońca dni. Pamiętaj jednak, że zupy i szejki nie zastąpią w 100% zapotrzebowania na naturalne, surowe, gotowane lub grillowane warzywa, które powinny stanowić ½ zawartości talerza obiadowego podczas kuracji myLINE.
Zupy myLINE to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zadbać o odporność zimą oraz przeprowadzić skuteczne odchudzanie bez bolesnych wyrzeczeń, głodówek i spadku sił. Obejrzyj nasze video i przekonaj się jak dzięki posiłkom myLINE zapobiegniesz nagłym spadkom energii!
Dzięki tym funkcjonalnym produktom nie musisz obawiać się, że poprzez dietę doprowadzisz swój organizm do niebezpiecznych niedoborów witamin lub minerałów. Mieszanki myLINE, spożywane w ilościach i częstotliwości zgodnymi z zaleceniami dietetyków, przyczyniają się do wzmocnienia jelit oraz wzrostu odporności na sezonowe infekcje.
Zapraszamy do naszego sklepu.
Najlepsze na ciepło
Wybierz swoje ulubione produkty na zimę
Znajdź więcej porad i przepisów
-
Rekompozycja. Jak zmienić tkankę tłuszczową w mięśnie?
Jeśli to czytasz, prawdopodobnie próbowałeś już wielu sposobów pozbycia się nadmiernej tkanki tłuszczowej. Zapewne zależy Ci również na zbudowaniu ładnej, męskiej sylwetki. Poznaj zatem metodę, która pozwoli Ci na skuteczną rekompozycję ciała, czyli pozbycie się zbędnego tłuszczu przy jednoczesnym dobudowaniu masy mięśniowej. Słowem metodę która pokaże Ci, jak zmienić tkankę tłuszczową w mięśnie. Oto klika kluczowych […]
Przeczytasz w 5 min -
Dieta odchudzająca – jak możesz mądrze schudnąć?
Dieta odchudzająca – jak mądrze schudnąć? Masz problem z nadwagą i szukasz sposobów na skuteczne odchudzanie? Ilość różnych autorskich diet, opracowanych przez lekarzy i techników żywienia, jest nieskończona, dlatego niełatwo wybrać odpowiedni jadłospis, dopasowany do Twoich potrzeb. Jak więc schudnąć i co jeść, by odzyskać piękną sylwetkę? Podpowiadamy, jaka dieta odchudzająca powinna być Twoim wyborem. […]
Przeczytasz w 5 min -
Dietetyczna zupa szpinakowa podkręcająca metabolizm
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Postaw na zdrowe i odżywcze rozwiązanie. Zupa szpinakowa to zdrowy lekki posiłek, dzięki któremu dostarczasz organizmowi wszystkich potrzebnych składników: białka, błonnika, porcji dobrych węglowodanów dla zachowania energii oraz bogactwa witamin i minerałów. Zbilansowany skład zupy myLINE syci oraz podkręca metabolizm na długie godziny. Po takim lunchu każdy będzie pełen energii! […]
Przeczytasz w 3 min